Care vor fi cele mai ofertante domenii la targurile de cariera in 2017

Anul 2017 vine cu vesti bune pentru cei aflati in cautare de noi joburi. 44% dintre angajatori estimeaza ca numarul de angajati din compania lor va creste cu zece procente, in timp ce doar 1 din 100 de angajatori considera ca numarul de angajati din companie va scadea in 2017.

Anul acesta, cei care isi cauta un job in Vanzari se afla printre norocosi, deoarece cele mai multe companii estimeaza ca acesta este departamentul in se vor face cele mai multe angajari in 2017. Topul primelor 5 domenii s-a modificat fata de anul trecut, astfel ca Vanzarile au luat locul domeniului IT Software, care a scazut cu 4 procente. Nou intrate in top 5 domenii sunt ResurseleUmane – care au crescut cu 3% fata de anul trecut si Marketing – PR – Publicitate – al caror numar de joburi a mai castigat doua procente, arata raportul Hipo privind piata fortei de munca in 2017.

Este al 3-lea an consecutiv in care numarul joburilor din Management a ramas constant – cu un procent de 14%. A crescut, insa, numarul joburilor pentru Juniori, candidatii experienta sub 3 ani fiind cautati de 45% dintre angajatori, ceea ce subliniaza o nevoie de crestere cantitativa si dezvoltarea echipelor. Totodata, 41% dintre companii spun ca vor cauta cu precadere Specialistii cu experienta anul acesta.

Sfaturile specialistilor HR pentru cresterea sanselor de angajare

Fie ca planuiesti sa mergi la un targ de cariera sau sa aplici online, vrei sa te asiguri ca, ulterior, vei obtine si un interviu de angajare. In acest sens, mai multi manageri de companii au oferit pentru Hipo.ro cateva sfaturi pretioase pentru cresterea nivelul de angajabilitate in anul 2017:

„Sa editeze un CV cuprinzator care sa contina informatii relevante despre experienta acumulata pana in acel moment, proiecte desfasurate, activitati extracurriculare relevante pentru cerintele jobului. Sa nu ofere informatii false in CV care ar putea sa ii descalifice o data ce sunt verificate. Sa intreprinda activitati extracurriculare si sa se implice in proiecte care ar putea sa ii ajute pe viitor in domeniul vizat.“ – Rascanu Simona, HR Manager la  Insoftdev

„Candidatii care vor sanse mari sa fie angajati ar trebui, in primul rand, sa-si indeplineasca sarcinile, temele sau provocarile primite, sa isi assume responsabilitatea si, bineinteles, sa respecte conditiile agreate cu angajatorul (timp, deadline etc). In al doilea rand, este destul de important sa fie sinceri, sa isi assume plusurile si minusurile, avand vointa de a devein cea mai buna versiune a lor, de a lucra la aspectele mai putin dezvoltate. Cred ca e la fel de important, daca vrei sa fii angajat, sa fii proactiv si prompt, sa oferi feedback si sa ai intrebari relevante de-a lungul interactiunii cu angajatorul. Si, nu in ultimul rand, e esential ca motivatia ta de a fi angajat sa nu fie in primul rand salariul. Pasiunea pentru ceea ce vrei sa faci este pe primul loc–fiind una dintre valorile pe care se bazeaza cultura noastra organizationala, alaturi de comunicare onesta si respect.“- Bogdan Chis, Director operational la eJumpMedia.

„Consider ca este foarte important sa descoperim in procesele de selectie candidate care cunosc deja detalii despre compania unde au fost invitati, care trateaza cu seriozitate si respect procesul de selectie in care au fost implicate (sunt punctuali, au o tinuta decenta) si sunt cu adevarat interesati de oportunitatea de cariera oferita (adreseaza recruterului intrebari suplimentare cu referire la responsabilitatile si oportunitatile jobului pentru care candideaza). Nu in ultimul rand, consider ca sinceritatea si naturaletea sunt atuuri esentiale intr-un proces de selectie.“ – Irina Condurariu, Responsabil Resurse Umane la Norauto Romania.

Descarca gratuit Raportul Hipo.ro Piata fortei de munca >>