De ce sunt programele de trainee printre cele mai bune oportunitati de cariera la targurile de joburi

Pentru studenti sau proaspat absolventi primul pas spre angajare poate fi destul de dificil. Iti doresti sa-ti gasesti un job si sa incepi sa castigi banii tai, dar nu ai experienta pe care o cauta angajatorii. De aceea, e bine sa incepi cu un program dedicat tinerilor, pentru care nu experienta de munca nu este o conditie necesară. Targurile de joburi sunt locul ideal pentru cautarea unui job entry-level, iar dintre toate programele pentru tineri desfasurate de companii (internship, trainee si stagiu de practica), cele mai complexe si mai avantajoase sunt programele de trainee.

Un traineeship este un program de educatie si formare, conceput pentru persoane cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, care incorporeaza experienta de munca si instuirea tinerilor pentru carierele lor viitoare, ajutandu-i sa devina pregatiti pentru a patrunde pe piata fortei de munca*.

Cu ce se deosebeste un traineeship fata de alte programe pentru juniori**

 

  • Un program de trainee este asemanator internship-ului, dar este mult mai complex. Se adreseaza tinerilor cu maximum 2 ani de la absolvirea studiilor universitare si, in principiu, respecta regulile unui job normal full-time.

 

  • Un traineeship are, de obicei, o durata de 1-2 ani, spre deosebire de internship, pentru care media este de 3 luni, sau un stagiu de practica, care de regula nu depaseste 30 de zile.

 

  • In perioada de desfasurare, trainee-ul poate schimba departamentele (cross-functional) – optiune care variaza in functie de companie si de profilul acesteia. Avantajul programelor de tip cross-functional este ca acopera mai multe departamente, iar, la final, trainee-ul poate avea o viziune globala asupra companiei si o experienta complexa datorita proiectelor din departamentele diferite in care a fost implicat.

 

  • Pentru a ajunge sa faci parte dintr-un program de trainee, va trebui sa treci printr-un proces de recrutare complex, care poate include etape precum: interviul de grup, assessment center (un centru de evaluare in care potentialii angajati sunt intr-un mediu nou, pentru una sau doua zile, unde se creeaza scenarii in care ei trebuie sa isi foloseasca abilitatile si calitatile in diferite situatii care pot aparea intr-o zi de lucru), interviul cu echipa de management sau testarea abilitatilor.

 

  • Fie ca este vorba de un proiect prin fonduri europene demarat de facultate sau de bugetul companiei, cele mai multe programe de trainee sunt platite. Si asta pentru ca si eforturile depuse de candidat pentru a se ridica la nivelul asteptarilor companiei sunt de proportii mai mari decat in cazul altor programe pentru Juniori. Asa ca nu vei avea de castigat doar noi abilitati si competente pentru CV-ul tau, ci si un salariu ca pentru un job full time (asigurare medicala, concediu platit, bonusuri etc.). Pentru unele programe de trainee si management trainee remuneratia o poate depasi pe cea a unui job entry level.

Descarca Ghidul complet al programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

 

 

*All about school leavers – What is a Traineeship?

**Hipo.ro – Trainee, internship sau stagiu de practica?